Zdrowy cukier brzozowy

Ksylitol, popularnie zwany cukrem brzozowym, jest to substancja chemicznie niebędąca cukrem. Należy on do alkoholi polihydroksylowych, ale wywodzi się od sacharydów, ma słodki smak i z wyglądu przypomina kryształki zwykłego cukru. Pierwotnym, ale nadal często wykorzystywanym źródłem ksylitolu jest drewno brzozy, choć można go spotkać…

Roślina najbogatsza w witaminy

Rokitnik zwyczajny Hippophae rhamnoides to krzew z rodziny oliwnikowatych. Bywa nazywany rosyjskim ananasem, czy też koralowcem lub cierniem morskim. Charakterystyczną częścią tej rośliny są jej owoce – kuleczki o intensywnym, pomarańczowym kolorze. Są jadalne, mięsiste, kwaskowe w smaku. Rokitnik jest jedną z tych rzadkich roślin, których liście i…

Chlorofil

Chlorofil, czyli płynna energia słoneczna lub po prostu krew roślin ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu ludzkiego. U roślin zielonych odgrywa bardzo ważną rolę podczas procesu fotosyntezy, ponieważ absorbuje światło. Natomiast u ludzi pozwala utrzymać zasadowe pH całego ciała. Główną zaletą soków z chlorofilem…

Płynne złoto Maroka

Olej arganowy bardzo często określany jest płynnym złotem. Nazywany jest tak, ponieważ jego wydobycie jest trudne oraz bardzo kosztowne. Drzewo arganowe jest endemitem, który naturalnie występuje tylko w jednym regionie na świecie – w południowym Maroku. Produkcja oleju arganowego przebiega zgodnie z tradycyjnymi metodami, a do…

Lecznicze zioło – szałwia

Szałwię lekarską można śmiało nazwać cudownym ziołem. W czasach starożytnych uważana była za roślinę magiczną, leczącą wiele chorób. Dziś wiemy, czemu szałwia zawdzięcza swoje niezwykłe właściwości. W jej miękkich, pokrytych srebrzystym meszkiem liściach kryje się ogromne bogactwo związków biologicznie czynnych: olejków eterycznych, witamin, minerałów, flawonoidów…

Najcenniejszy kwiat na świecie

Róża damasceńska to krzew będący gatunkiem mieszańcowym. Oznacza to, że pochodzi od kilku innych gatunków róż. Wyróżniamy dwie główne odmiany: letnią, która kwitnie raz do roku i jesienną, która powtarza kwitnienie. Ponieważ nie są znane dokładnie jej korzenie, ciężko określić skąd i kiedy przywędrowała do Europy,…

Cudowna moc orzechów

Makadamia to wiecznie zielone drzewo o skórzastych, wąskich i całobrzegich lub ząbkowanych liściach. Dziko występuje głównie w Australii, ale obecnie hoduje się je również na Hawajach, Kostaryce, Brazylii czy Zimbabwe. Uprawiane jest głównie dla smacznych orzechów, które składają się aż w 77% z tłuszczów. Dodatkowo zawierają witaminę…

Czy wiesz wszystko o imbirze?

Imbir to jedna z najstarszych znanych roślin uprawnych, o nieznanym pochodzeniu. Największą popularnością cieszy się w krajach Azji, gdzie uprawiana i wykorzystywana jest już od ponad 3000 lat. Do Europy, podczas jednych z licznych podróży, kłącza imbiru sprowadził Marco Polo. Od tego czasu imbir stał się nieocenionym…

Ważny antyoksydant – smocza krew

Smocza krew (Sangre de Drago) to aktywna substancja antyoksydacyjna, stosowana do ochrony, pielęgnacji i regeneracji uszkodzonej skóry. Sangre de Drago pozyskiwana jest z kory drzewa Croton lechleri. Występuje ono w regionach Amazonii, w Ameryce Południowej. Drzewo to, po nacięciu kory, wydziela ciemnoczerwony, żywiczny – przypominający krew…

Naturalny detoks skóry

Skóra twarzy codziennie narażona jest na kontakt z wieloma niekorzystnie działającymi czynnikami zewnętrznymi. Zanieczyszczenia środowiska, chemicznie przetworzona żywność, przebywanie w klimatyzowanych pomieszczeniach bez dostępu do naturalnego światła, powodują, że nasza skóra traci blask, zdrowy koloryt, staje się zmęczona, przesuszona i zanieczyszczona. Aby walczyć z tymi…

WordPress Theme built by Shufflehound. Copyright by Clarena © 2019. All rights reserved.